23 elokuuta 2011

Ruusupapu ja tomaatti



Ruusupavun sato kypsyy nyt. Tomaatteista saamme valmistettua nyt kokonaisia aterioita. Ihanaa saada vihdoin palkinto kovasta työstä. Jos onnistumisia ei olisi ollut näin paljon, jaksaisinkohan uudestaan ensivuonna? Salaisuus suureen satoon taitaa silti olla maaperässä. Puutarhuri äitini opit ovat tainneet mennä perille. Viljelykasveille maaperän kunto on tärkeää. Olen ottanut ohjeista oppia ja yrittänyt kunnostaa maan hyvin. Kunnostetun maaperän vedenotto kykykin on kunnostamatonta parempi. Edessä minulla on vielä kompostin perustaminen. Pieni rutistus vielä pitäisi jaksaa ja laitaa se komposti kunnolla kuntoon. Kompostista saisin todella hyvää multaa jossa lierotkin viihtyisivät.

kukintaa elokuussa




Osa kehäkukista on vasta tulossa, osa on kypsyttänyt siemenensä jo. Kehäkukat saavat siementää itse palstalle. Yksivuotisista unikoista kerään siemenet talteen. Sain Susannalta ohjeen että Unikoiden siemenet ovat kypsiä kun siemen kodan yläosaan on tullut pieni reikä josta siemenet voi kaataa kämmenelle. . En aio leikata kasvien ruskettuneita varsia syksyllä pois, vaan annan niiden siementää minne lystäävät. Kitken sitten tarvittaessa tilaa viljelykasveille. hmm. Tähänkin käytäntöön saattaa tulla muutos, aika näyttää mitkä viljely käytännöt sopivat minulle.


Preeria-auringonkukka

Perilla

Kaunis punalehtinen perilla on minulle vielä uusi tuttavuus. Se kaunistaa etummaista kukkapenkkiäni poimulehtien, rakuunan mansikoiden, isotähtiputken, punalatvan ja päivänkakkaroiden lisäksi. Ihanaa että saan vihdoin ihailla runsasta kukkapenkkiä. Vasta perustettu palsta on ollut sieltä täältä kaljujen multalaikkujen komistama. Nyt saan vihdoin ihailla vihreää palstaa. Ensi vuonna voin vielä istuttaa aukkokohtiin yksivuotisia vihanneksia. Meidän palstalla viljellään kukat ja vihannekset osittain samoissa penkeissä.
Perillan käyttöä keittiössä en vielä tunne. Se kuuluu aasialaiseen keittiöön, sitä voi käyttää wokeissa ja salaateissa. Ihana tummanpunainen väri saa pian piristää meidän ruokiamme.

Fenkoli









































Fenkoleiden kasvatus onnistui hyvin. Olen saanut mukuloista satoa. Tosin kaikki kasvini kasvavat hiukan eri tavalla. Toiset eivät tehneetkän suurta mukulaa vaan alkoivat kasvattaa vartta. Vartta kasvattaneista kasveista poimin lehtisatoa, jota kuivatan teeksi. Toivoisin saavani myös siemen satoa. Se jää vielä nähtäväkaisi.

Palstalla

 











































Penkit alkavat pikkuhiljaa muodostua. Rivivälit näyttävät olleen monissa paikoin liian suuret. Tosin se ei kaksivuotisten kasvien kohdalla haittaa. Ensivuonna meillä kasvaa toisen ja ensimmäisen vuoden persiljat ja mangoldit samassa penkissä. Se helpottaa sadon korjuuta. Ensimmäisen vuoden kasveista voin vielä korjata satoa loppukesästä, kun vanhemmat kasvit alkavat jo kukkia. Olen alkanut odottaa jo ensikesää. Odotan innolla uusien kasvilajien viljelykokemuksia. Olen ajatellut kokeilla latva-artisokkaa. Näin Susannan palstanaapurilla latva-artisokan. Kasvi oli todella hieno! Olen suunnitellut paikankin valmiiksi. Susanna oli onnistunut suippokaalin kasvatuksessa. Myös sitä ajattelin kokeilla kasvattaa ensivuonna. Ja tietysti palsternakka on ensivuonna meidänkin palstalla. Tosin palstanaapurini kertoi epäonnistuneensa palsternakan kanssa. No aion kuitenkin yrittää.


07 elokuuta 2011

Palstalla
























































































































On hämmästyttävää seurata kasvien kasvua. Kun selaa kuvia taakse päin, huomaa kuinka valtavasti kasvit kasvavat, jopa kahdessa viikossa. Palstasta on huomaamatta muokkautunut vihreä ihmemaa, siellä ovat vallalla hullunkuriset kokeilut. Tarkoitus on löytää oma tapani viljellä ja hoitaa puutarhaa.  Kasvien kanssa työskennellessä sattumalle on hyvä antaa sijaa. Kasvit yllättävät minut toisinaan. Värit eivät olekkaan sitä mitä oletin. Tai kasvien koko. Kurpitsat, krassit, unikot sekä vesimeloni ovat kasvaneet yhteen suureksi kasvi rykelmäksi. Käyttämäni istutusetäisyys on toisinaan liian suuri, toisinaan liian pieni. Monivuotisten kasvien kanssa olen tarkempi, niille on pidemmälle ajalle tähtäävä suunnitelma. Yksivuotisia voi istutella huolettomammin.

06 elokuuta 2011

Vesimeloni


Sain Susannalta lahjaksi vesimelonintaimet. Meloni on pölyttynyt hyönteisten toimista, ja ruvennut kasvattamaan pientä vesimelonia. Hauskaa nähdä miten meloni ehtii kasvaa. Olin ajatellut vesimelonin olevan vaikea kasvatettava. Palstalla se näyttää viihtyvän kiitolllisena. Olen ihastunut sen kauniiseen lehtimuotoon. Varmasti kasvatan melonia myös ensi vuonna.


















Share on Facebook