20 heinäkuuta 2013

Salaattisatoa

























Sain kerättyä huomisille vieraille korillisen salaattia palstalta. Olin jo ajatellut että sato jää olemattomaksi, kun jänis pistelee sitä poskeensa.
Meidän palstajänistä ei ole näkynyt muutamaan päivään, ja salaatit ovat ehtineet kasvaa. Toivottavasti jänikselle ei kuitenkaan ole käynyt hullusti. Ehkä se on vain siirtynyt muualle ruokailemaan.

Salviaa friteeraamme pannulla oliiviöljyssä. Salviamurskalla voi maustaa paahdettua ciabattaa, tai vaikka paistettuja perunoita. Erityisen hyvin se sopii kurpitsakeiton mausteeksi.

19 heinäkuuta 2013

Ukin viiniköynnös







































Viinirypäleet kypsyttävät valtavan määrän satoa isovanhempien pihalla pergolaan. Viime vuonna saimme maistella satoa rypäleistä, ja tämä vuosi näyttää olevan vielä satoisampi. Muutamassa vuodessa rypäleet ovat peittäneet  pergolan kauttaaltaan.
Pistokkaita rypäleestä on otettu runsain määrin. Ystävät ja tuttavat ovat innostuneet kasvattamaan rypäleitä myös.

14 heinäkuuta 2013

Meillä





























Violetit verbenat olivat kukassa nyt, myös rohtosalkoruusu, sekä malva kukkivat hennon vaaleanpuna valkoisin kukin. Verbena näyttää selviytyvän hyvin palstan paahteisissa olosuhteissa, se tuntuu olevan sitkeä kasvi. Näimme viikonloppuna saaristoretkellämme villejä verbena kasvustoja. Ne kasvoivat ulkosaaristossa kovassa auringon paahteessa ja tuulessa. Sen kasvattaminen palstalla ei siis luulisi olevan haaste.




muualla









Oton isovanhempien pihalla kasvaa kaikkea lautaselle sopivaa. Salaatit saamme poimia kasvimaalta ja perunat perunapellosta. Stina-mummin kasvattamat fenkolit olivat mahtavan suuria, juuri grilliin sopivia. Meidän kasvimaalla ei tänä vuonna kasvanut fenkolia. Keskityin munakoison ja latva-artisokan , sekä tomaattien esikasvatukseen. Energia ei yksinkertaisesti riittänyt kaiken taimettamiseen. Ensivuonna taidan laittaa fenkolia myös. Se tuntuu olevan helppo ja kaunis kasvatettava.

Mummin porkkanat taisivat olla edellsivuoden yksilöitä. Ne olivat innostuneet nyt kukkimaan. Palmukaalit viihtyivät punalatvan lomassa reunuskasvina, ja tomaatteja kasvoi siellä täällä ruukuissa.




12 heinäkuuta 2013

Mangoldi








































Muutamia viikkoja sitten kylvetyistä mangoldeista voi kerätä satoa jo nyt. Ne ovat itäneet hyvin ja saaneet toistaiseksi kasvaa rauhassa rusakoilta ja muilta tuholaisilta.

Mangoldien ympärillä kasvaa suuri piparminttu kasvusto, toivon sen harhauttavan tuholaisia. Piparmintun erittäin voimakas tuoksu saattaa harhauttaa eläimet pois mangoldien luota. Edellisen kerran yritin kasvattaa mangoldia palstalla toissa kesänä, silloin mangoldit joutuivat parempiin suihin rusakoiden toimesta. Tänä vuonna yritän harhauttaa eläimiä kasvattamallla mangoldia useammassa kohdassa, ja muiden kasvien lomassa. Ehkä meillekkin jää tänävuonna jotain syötävää.

Siskon mahtava piha, kadehdittavan suuret kesäkurpitsat ja mahtavat tomaatit.









































Siskolla on mahtava piha, Kadehdittavan suurikesäkurpitsa ja suuret tomaatit. Kesällä meidän parveke jää kakkoseksi kasvuolojen suhteen siskon pihalle. Siellä sopiva varjo hellii kasveja kasvamaan tuulessa ja pehmeässä valossa. Sisko on rakentanut ruokakasveille viljelylavan, jossa kasvattaa salaatit ja kesäkurpitsat.
Lavatarvikkeet saimme naapurilta, joka oli hylkäämässä vanhoja kuormalavoja roskiin. Niistä rakensimme pienellä vaivalla mahtavat olosuhteet ruokakasveille. Sisko leikkaa pihanurmea katteeksi kasveille. Se estää kosteutta haihtumasta maanpinnalta, ja toimii ravintona mullassa viihtyville lieroille.

Tomaatit parvekkeella 12.7.2013






































tomaatti tigerella 12.7.2013
 Parvekkeella kasvavat tomaatit ovat kasvaneet valtaviksi pensaiksi. Meillä näyttäisi kasvavan kolme tigerella tomaattia, kolme yellow pear shaped ja yksi san marzano tomaatti. Tomaatit näyttävät viihtyvän paahteisella parvekkeella hyvin. Ja satoakin näyttää tulevan valtavasti. Tänä vuonna tomaattien on pakko ehtiä kypsyttämään sato kun suuria vihreitä tomaatteja on jo pensaissa.

Viimevuonna saimme yhden ainoan tigerella tomaatin. Tänä vuonna kylvöt tehtiin ajoissa, ja tomaatit ovat kasvaneet hyvissä valo-olosuhteissa. Tomaatit taisivat unohtua yöksi ulos jo toukokuun puolessa välissä, mutta sadonkysyminen ei ole tuntunut häiriintyneen.

Kastelun tarve tuntuu oleva valtava erityisesti nyt sadonkypsymisen aikaan.  Emme voi lähteä maalle huolehtimatta että kasteu toimii. Viimeisen landereissun ajaksi siirsin tomaatit varjoon ja varmistin että siskolla on aikaa käydä tarkistamassa tomaattien kastelun tarvetta.

Tomaatti yellow pear shaped 12.7.2013
Siskon tomaatit, jotka kasvavat talon pohjoispuolella viljelylavassa ovat hyvinvoivan näköisiä ja paksurunkoisia. Ne ovat silti jäljessä sadon kypsyttämisessä. Meidän tomaateissa kypsyy runsaasti satoa, ja pölytyksestä taitavat huolehtia ampiaiset, jotka ovat tehneet pesänsä talon räystään alle.







Parvekkeella latva-artisokkaa







































 Latva-artisokka kasvaa sekaisin sitruunamelissan porkkanoiden ja ties minkä kasvien mitä valtavaan ruukkun on kylvetty. Latva-arktisokka saattaisi tykätä kuivemmasta kasvualustasta. Suuri ruukku pidättää hyvin kosteutta ja kastelun tarve ei ole ollut yhtä suurta kuin tomaateilla. Tomaatteja joudumme kastelemaan lähestulkoon joka päivä suurista kasvatusastioista huolimatta.

11 heinäkuuta 2013

Palstalla



Kävimme Oton kanssa palstalla, Vadelmissa oli jo kypsiä marjoja ja valkoiset mansikat jatkoivat sadon kysyttämistä. Valkoisen mansikan lajike on ollut todella satoisa ja helppo kasvatettava. Se säästyy eläinten aiheuttamilta tuhoilta värinsä vuoksi.

Salaatin hitaaseen kasvuun löytyi nyt syy. Kasvu ei suinkaan ole ollut hidasta, vaan kasvusto on kynitty rusakoiden toimesta maanrajaan saakka. Viime vuonna salaatit saivat kasvaa rauhassa palstalla. Tämän vuoden salaatit joudun kai jatkossakin noutamaan ruokakaupasta. Parvekkeella kun salaatit ovat liian kuumassa, lavaan kylvin muita lajeja. Ja palstalla näyttää olevan haasteellista salaatin ja rusakoiden suhteen.

Kesäkuussa kylvetyt härkäpavut ehtivät tehdä sadon myöhäisestä kylvöstä huolimatta. Ne olivat nyt kukassa. Härkäpapu kuuluu ulkonäkönsä puolesta lempikasveihini, se tuntuu selviävän monenlaisessa maaperässä, ja siihen eivät myöskään tunnu iskevän kasvitaudit.


Share on Facebook