31 maaliskuuta 2011

Tuoksupelargoni


Tuoksupelargoni
 Olen ottanut pistokkaita Tuoksupelargoniasta. Emokasvi on ostettu Steniuksen puutarhalta viime kesän lopulla. Kasvi viihtyi talven sisällä loisteputkien läheisyydessä. Se kasvoi kokoa niin paljon että uskalsin ottaa siitä jopa kymmenen pistokasta. Juurrutin ensin kasvit vesilasissa ja siirsin sitten multaan. Pidän tätä tapaa parempana kuin ruukussa muovihupun alla juurruttamista. Vesilasissa juurruttaessa on hauskaa seurata juuriston kasvua. Mummuni siskolla oli suuri tuoksupelargoni keittiössä. Olen talven mittaan miettinyt miten pelargoni pärjäsi Ebba tädillä. Oma pelargoniani näytti voivan heti huonommin jos siirsin sen kauemmas loisteputkista.




Tuoksupelargoniasta haudutan teetä. Olen myös kuullut sen sopivan etikkäsäilykkeiden mausteeksi.

30 maaliskuuta 2011

Ruohosipuli

Ruohosipuli
Ruohosipuli on yksi harvoista kasveistani, joka on monivuotinen. On hyvä saada palstalle myös monivuotisia kasveja. Se helpottaa keväisiä kylvöjä. Tänä vuonna olen ajatellut kylvää suuren osan kasveista itse, siten kulut pysyvät kohtuullisina. Ensi vuodeksi kerään siemenet omista kasveistani, jotta vältyn niiden ostamiselta taimimyymälöistä.

28 maaliskuuta 2011

Ananassalvia

Ananassalvia


  

 



































Lähisuvun ihanat puutarhanaiset ovat luvanneet antaa jakotaimia ja pistokkaita omista puutarhoistaan. äitini on ottanut omasta ananassalviastaan pistokkaita  ja viljelee niitä verannalla. Oma viime vuotinen ananassalviani kesti vihreänä kellastuttamatta lehtiään pitkälle Marraskuuhun. Tilanpuutteen vuoksi en kuitenkaan pystynyt talvehdittamaan sitä. Onneksi saan pistokkaan äidilta, sillä haluan kasvia palstalle. Ruuanlaitossa kasvi on minulle vielä uusi. Olen kuullut kasvin sopivan hyvin jälkiruokiin. En ole vielä löytänyt yhtään reseptiä jossa käytettäisiin ananassalviaa. Arvelen sen sopivan hyvin kesäjuomiin ja annosten koristeluun.

Inspiroiva Vinterviken


Vintervikens trädgård Tukholma
 

 






































Olemme ottaneet tavaksi matkustaa kesäisin laivalla Tukholmaan. Olen joka kesä haaveillut Vintervikissä vieraillessani omasta palstasta. Ensi kesänä ei tarvitse enää haaveilla . Nyt on aika alkaa suunnitella omaa palstaa. Miettiä kasvivalintoja. Suunnitella puutarhan tiloja. Pohtia polkujen katteita. Haluanko valita katteeksi kivituhkaa tai olkia vai annanko polkujen olla kovaksi poljettua multaa. Katteen valintaan vaikuttaa monta seikkaa. Kasvaakohan pyykkivuori valtavaksi jos kesä on sateinen ja polut ovat multaa? Viihtyvätköhän etanat palstalla jos valitsen katteeksi puulastuja? Vintervikissä voi tehdä havaintoja miten valinnat ovat vaikuttaneet palstojen ulkonäköön. Toiset palstat ovat ihanan boheemeja. Toiset äärimmäisen tarkkaan suunniteltuja ja hyvin hoidettuja.

25 maaliskuuta 2011

Ei karaisua tänään


Ulkona sataa lunta. Taimet saavat olla sisällä.
 
 


24 maaliskuuta 2011

valkosipuli



Jääkaapissa itäneet valkosipulin taimet ovat kasvaneet hurjaa vauhtia. Olin istuttanut ne sinne tänne muiden kasvien rinnalle ruukkuihin.

23 maaliskuuta 2011

Ensimmäisiä kylvöjä

Sipulia ja minttua. Takana Oton seinäpiirrustuksia
 Taimet totuttelevat ulkoilmaan parvekkeella. Itäneet sipulit on istutettu multaan ja kaupasta ostettu Minttu on päässyt isompaan ruukkuun. Kaikki mikä on alkanut kasvaa on saanut mahdollisuuden jatkaa kasvua mullassa. Lopputuloksella ei ole merkitystä. Kokeilu on mielenkiintoista onnistuminen on toisarvoista.

22 maaliskuuta 2011

Kevään odotus

Basilika, krassi, tomaatti, punainen basilika ja timjami Elokuu 2010


  





































Tomaattia, basilikaa, fenkolia, mansikkaa, siemeniä on viskottu multaan. Kotona tuoksuu ja vihertää. Koska maa sulaa ja voimme aloittaa?
Share on Facebook