20 kesäkuuta 2013

Palstalla







































Viimeiset kylvöt on tehty jää jään odottamaan taimien nousemista maasta. Taukopaikka on kitketty rikkaruohoista, ja katettu hiekalla. Äskettäin kylvetyt härkäpavut olivat nousseet maasta. Kylvöt olin tehnyt muutama viikko sitten. Kylvin myös ruiskaunokkia reunuspenkkiin jossa oli multalaikkuja.








































Mansikan sato kypsyy nyt. Toin tänään Otolle neljä kypsää mansikkaa jo. Maistuivat kuulemma hyvältä.



12 kesäkuuta 2013

Tomaattien pölytys

tomaateista olen poistanut varkaita vaikken nyt tiedäkkään onko kyseessä runko vai pensas tomaatit. Kylvöt menivät sekaisin, ja lajikkeet tigerella, san marzano ja yellow pear shaped kasvavat nyt sekaisin enkä enää tiedä mikä tomaateista kuuluu mihinkin lajikkeeseen. Toivottavasti kuitenkin saamme maistaa kaikkia kolmea lajiketta. 
Olen myös pohtinut lisäpölytyksen tarvetta. Korkealla parvekkeellamme pörrää kohtuullisen vähän pölyttäjiä vaikka olenkin pyrkinyt kasvattamaan parvekkeella myös kukkakasveja, jotka houkuttelisivat mehiläisiä parvekkeelle. Luulen joutuvani pölyttelemään tomaateja myös itse, jotta saisimme niistä satoa.

parvekkeella













Parvekkeella kasvatamme tänä vuonna tomaatit, maissin latva-artisokat sekä mausteyrtit, joita käytän keittiössä. Yrteistä suosikiksi on muodostunut talvikynteli. Se kasvaa melkein samaa tahtia kun käytämme sitä keittiössä. Talvikynteli on ainavihanta yrttikasvi, jonka makuun olen tykästynyt. Olin viime vuonna kuivattanut talvikynteliä maustekäyttöön, mutta varastot ehtivät loppua ennen uuden sadon kypsymistä.

Kokeilen tänä vuonna myös salaatin kylvöjä parvekkeelle. Epäilen kuitenkin parvekkeen olevan liian paahteinen salaatintaimille. Palstalle tein kylvöt rucolasta ja babyleaf nimisestä salaatista. Toivoinkin hiukan kylmempiä päiviä jottta kylvöt onnistuisivat. Onnekseni muutaman päivän sateet toivat viileämpiä ilmoja, ja siemenet olivat itäneet.

palstalla



Palstan muodot alkavat jo hahmottua, ja palstan hoito tuntuu kevyemmältä kuin aikaisempina vuosina. Monivuotiset yrtit ja marjapensaat ovat asettuneet ja juurtuneet maahan. Nykyiset palstatyöt koostuvat lähinnä katteen lisäämisestä, yksivuotisten viljelykasvien kylvöistä ja kompostihommista. Nykyään käyn jo toisinaan palstalla vain kuuntelemassa linnun laulua ja miettimässä. Aina ei enää tarvitse varautua suureen työurakkaan, jos ei tahdo.

Kohopenkkien reunustaminen on tuntunut viisaalta päätökseltä. Reunukset ehkäisevät mullan valumista alas poluille, ja kastelu on helpompaa. Tein vielä tänä vuonna rakennustyömaa jätteestä kaksi uutta kohopenkkiä yksivuotisten kasvien viljelyä varten.

11 kesäkuuta 2013

Napurin hommat



























Jo vuoden ovat siskoni ja ystäväni viljelleet meidän viereistä palstaamme. Kunnostus työt tällä palstalla onnistuvat huomattavasti nopeammin kuin meidän palstallamme, sillä siskoni sai palstan haltuun jo syksyllä jolloin maan parannustyöt olivat jo valmiina tehty kun viljelykausi keväällä alkoi. Siskoni harrastaa pääasiassa kateviljelyä mikä näyttä toimivan erinomaisesti. Maaperä on täynnä matoja, mikä on merkki maaperän hyvästä kunnosta. Huomasimme siskon kanssa miten mainiosti auton renkaat toimivat kompostina. Niistä saa käyttökelpoista multaa jo yhdessä vuodessa, sillä aurinko porottaa mustaan muoviin lämmittäen kompostia kunnolla. Pienellä kastelulla multa on kompostoitunut todella nopeasti. Ja mikään ei vedä vertoja kunnon kompostimullalle.




tomaatit kukkanupuilla








































Tomaatit tekevät jo kukkanuppuja. Epäilen joutuvani pölyttelemään kukkia itse koska, olen epäuskoinen hyönteisten löytävän viidennen kerroksen parvekkeellemme. Vaikkakin niitä pörräilee toisinaan täällä. Kukkakasvit kuten mirrinminttu ja suklaakosmos saavat houkutella pölyttäjiä parvekkeelle.

04 kesäkuuta 2013

Tulikellukka ja persiljaa








































Siskoni oli reissumme aikana huolehtinut kukien kastelusta. Parvekekasvit voivat mainiosti. Mitään ei ollut menetetty ja oli ihanaa huomata kasvien kasvaneen reissumme aikana. toin siskolle tuliaisiksi viljelylavaan kesäkurpitsan taimia. Matkanvarrella olleelta taimistolta ostimme itsellemme persiljaa, ja tulikellukan taimen.

Suurella parvekkeella on paljon tilaa keittiökasveille, joten itse esikasvattamiemme taimien lisäksi ostamme usein myös joitain lajeja taimistoilta. Överbyn puutarhakoulun myymälästä saa hyviä keittiökasvien taimia. Myös muhevaisella oli hyviä taimia peruskasvien taimia. jos kaipaa erikoisempia lajeja saa ruotsista zetas puutarhalta, ja rosendalin taimistoilta ihania erikoisempia kasvilajeja. Olemme usein kesällä tehneet risteilyn tukholmaan ystävien luokse. Vierailen silloin myös rosendalissa sekä vintervikin viljelypalsta-alueella. Kummassakin paikassa on mahtava kahvila, josta saa ihania keittoja, ja välipalaa. Toivoisin meille helsinkiin tälläisiä paikkoja myös.

Tuliaisia maalta



toimme landereissulta tuliaisina mirrinminttua rosmariinia sekä oreganoa. Oreganot ja mirrinmintut istutin samaan ruukkuun, sillä kumpikin kasvi on voimakaskasvuinen ja pystyy kasvamaan rinnakkain samassa ruukussa. Rosmariini pääsi ruukkuun pienen tuoksupelargonin kanssa. Kasvatan mielelläni parvekkeella monivuotisia perennoja, jotka pystyvät hyvällä tuurilla talvehtimaan suurissa ruukuissa. Monivuotiset perennat ovat usein yksivuotisia kesäkukkia kestävämpiä ja vähemmän jalostettuja. Mirrinmintut voin vielä kukinnan jälkeen leikata ja ne ehtivät kukkimaan loppukesästä uudelleen.

Reissun aikana tomaatin taimet olivat ehtineet venähtää valtaviksi, ja ne kukkivat pian. Onkohan meillä kuukauden päästä jo syötäviä tomaatteja?
Share on Facebook