30 huhtikuuta 2011

Peruna

Peruna näyttää voivan hyvin. Ensimmäinen perunan taimi puski esiin banaanipuun juurelta helmikuussa. Ja myöhemmin sieltä ilmestyi esiin toinenkin taimi. Taimet ovat todennäköisesti peräisin äitini pihalta. Otin syksyllä kukkamultaa kasvimaan kohdalta.  Sieltä varmaan peräisin mullasta esiin puskeneet taimet. Tässä kasvaa myös yksi itäneestä perunasta kasvatettu taimi. Se on ollut kaikista taimista vahvimman näköinen. Kuiva sisäilma ja vähäinen valo on hankaloittanut aikaisten perunoiden oloja. Olen kuitenkin saanut ne pidettyä hengissä. Ja nyt ne näyttävät voivan hyvin. Näin jopa udelleen istutusta tehdessä pienen perunan.

26 huhtikuuta 2011

Omenaminttu

Omenaminttu
Äitini kasvista otettuja latvapistokkaita. Pistokkaat alkoivat todella nopeasti kasvaa pituutta. Näyttää siltä että tämän kasvin lisääminen latvapistokkaista on todella helppoa.

25 huhtikuuta 2011

Venäläinen rakuuna

Venäläinen rakuuna oli ensimmäisten kylvöjen joukossa. Kylvöt tein marraskuun alkupuolella. Taimien kasvu on hidasta ja itäminen huonoa. Minulla on kolme taimea kasvamassa. Ajattelin että kasvatan niitä lisää, mutta siemenet olivat hävinneet. Oton puutarhassa kasvaa mahdollisesti tätä kasvia, sen näämme myöhemmin. Toivottavasti nämä kolme taimea selviävät.

Ruohosipuli



Ruohosipuli kylvetty maaliskuun alussa
 Ruohosipuli on hidas kasvaja. Onneksi se palkitsee kuitenkin kun sen saa viihtymään.

23 huhtikuuta 2011

Sitruunmelissa

Sitruunamelissa 23.4.2011 kylvetty maaliskuun alussa

22 huhtikuuta 2011

Tomaatti

Luin tomaatin kasvatuksesta. Opin että taimikasvatuksen aikaiset kasvuolot vaikuttavat satoon. Nämä tomaatit ovat saaneet kylmää ja olleet liian lämpimässä. Niitä on myös kasteltu runsaasti. Onneksi ne eivät kuitenkaan ole päässeet kuivahtamaan liian pahasti.

21 huhtikuuta 2011

Kylvöjä








Otto oli valmistellut itse kylvöastiat, ja tokaisi että kylvetäänkö kasveja. Kylvimme oranssinvärisiä kehäkukkia. Niillä voi koristella vaikka kesäisen salaatin. Pyrin pitämään palstalla vain sellaisia kasveja joita voi syödä. Pienen puutarhurin voi olla vaikea ymmärtää mitä saa syödä ja mitä ei. Otto kuitenkin tietää että toisia kasveja ei saa syödä.

Basilika


Basilika 17.4
  Ilmat ovat lämmenneet ja basilikan taimet ovat nyt alkaneet kasvaa. Parvekkeen lämpötila vaihtelee päivisin voimakkaasti. Suora auringon paiste voi nostaa lämmön lähelle 30 astetta. Pyrin kuitenki pitämään lämmön alhaisempana. Käytän hallaharsoa ehkäisemään suoran paahteen. Epäilen sen olevan pienille taimille parempi. Tarvittaessa käytän tuuletusta eli avaan parveke laseja tuomaan viileämpää ilmaa. Lämmön kanssa pelaaminen vaatii kuitenkin paljon tarkkailua.

19 huhtikuuta 2011

Pistokkaita pensaista

Punaherukan pistokkaassa näyttäisi olevan juuria. Olin todella malttamaton ja nostin varovasti pistokkaita mullasta. En ole varma mutta epäilisin kuvan pistokkaan kasvattavan juuria. Voin olla väärässäkin. Seuraan tilannetta. Leikkauspinta on tehty oksasaksilla joten sen pitäisi olla tasainen.

18 huhtikuuta 2011

Tuoksupelargoni









































Laitoin lisää pistokkaita tuoksupelargoniasta. Kasvi on ihanan tuoksuinen vanhanajan huonekasvi. Ajattelin kasvattaa sitä kesän ajan palstalla ja siirtää yhden kasvin ensitalveksi sisälle. Näin saan otettua pistokkaita ensi kesää varten ilman että joudun talvettamaan enempää kasveja sisällä. Kysyin mummultani miten se ebba tädin pelargoni pärjäsi talvet. Vastaus oli "Ei se Ebbankaan pelargoni aina niin hyvältä näyttänyt, jos alkoi lehdet ruskettua Ebba nyppäsi ne pois".  Ehkei minunkaan tarvitsisi olla niin huolissani jos lehdet talvella vähän ruskistuu.

17 huhtikuuta 2011

Viinisuolaheinä

Kaupasta ostettu viinisuolaheinä saa jatkaa kasvua isossa ruukussa. Ruokakaupan taimet kasvavat valtavan tiheinä nippuina pienissä ruukuissa. Todennäköisesti vesiviljeltyinä. Mielenkiintoista nähdä mikä ero on siemenistä kylvämilläni kasveilla ja ruokakaupan taimilla. Tällä hetkellä ruokakaupasta on peräisin viherminttu ja viinisuolaheinä. En ole ostanut niitä muuhun kuin ruuan valmistus tarkoitukseen. Olen kuitenkin kiinnostunut näkemään minkälaiset mahdollisuudet niistä on kasvattaa kunnon kasvi.

Parvekkeella







































 Tänään teimme uudelleen istutuksia parvekkeella. Onneksi toukokuun lopulla pääsemme siirtämään multahommat palstalle.

Yrttivesi

Kokeilussa on tällä hetkellä yrttiveden valmistus. Sen pitäisi parantaa kasvien kestävyyttä. Käytin kotitekoisen yrttiveden valmistukseen merilevää, ja viime kesän kuivattuja yrttejä. Seokseen tuli salviaa, minttua, fenkolia ja kamomillasauniota. Pelkkä levä tuoksui keitettäessä pahalle. Yrttien tuoksu peitti kuitenkin levän hajun. Siivilöin yrttien palat pois kasteluvedestä, koska epäilin niiden homehtuvan kukkamultaan. Yrttivedestä tuli väriltään tummanruskeaa. Tein luultavasti aika vahvaa keitettä, joten laimensin sitä vedellä. Myöhemmin voin varmasti käyttää vahvempaa seosta. Ajattelin pienten taimien juurten olevan herkkiä joten totutan niitä pikkuhiljaa yrttiveteen.

16 huhtikuuta 2011

Pistokkaita pensaista

Pistokkaat avaavat silmuja. En tiedä onko se juurtumisen kannalta hyvä vai huono asia. Ilmeisesti kevät ei ole parasta aikaa ottaa pistokkaita. Paremmat onnistumisen mahdollisuudet olisivat kesällä ja syksyllä. Suhtaudun kuitenkin mielenkiinnolla kokeiluun.

Fenkoli

Kaunis fenkoli on ehdoton suosikkini. En edes välitä saanko satoa. Toivottavasti onnistun kasvin kasvatuksessa.

Purjosipuli

Purjosipuli
Purjosipuli ei kuulu suurimpiin suosikkeihini. Yleensä miellyn kasveihin niiden kauniin ulkomuodon tai ylivoimaisen maun takia. Purjo ei erotu kummankaan ominaisuuden vuoksi ylitse muiden. Se on kuitenkin erinomainen maanparannuskasvi. Sen vahvat juuret tunkeutuvat maaperään muokaten siitä kuohkeaa. Tosin en vielä tiedä onko palstani maaperä tiivistä savimaata vai hieta- tai turvemaata.

15 huhtikuuta 2011

kylvöjä

Välillä päivät noudattavat samaa kaavaa. Herään, keitän kahvin, menen parvekkeelle. Ensin tarkistan basilikat, Ei muutosta. Fenkolit, ennallaan. Kuukausi mansikka, hitain kaikista. Odottaminen on vaikeaa. Nyt vallitsee tilanne, jossa  kylvöt on juuri tehty. Ja ensimmäiset taimet ovat tietysti hitaimpia kasvajia.
 Käytän aikaa maanparannuksen opiskeluun ja palstan suunnitteluun. Tutkin mitkä kasvit ovat hyviä vieruskasveja ja miten viljelykierron voi suunnitella. Äitini on tehnyt mallisuunnitelman puutarhapalstasta kirjaan Puutarhan vihreä vuosi. En ole tietenkään tehnyt mitään tämän suunnitelman mukaan, olen siis omillani. Onneksi suhtaudun viljelyyn avoimen innokkaasti. Teen mielummin rohkeita kokeiluja kuin noudatan sääntöjä. Yritän kuitenkin välttää pahimmat karikot hankkimalla tietoa kirjoista ja lehdistä.

Suippo- tai kukkakaali

Tässä kasvaa joko suippokaali tai kukkakaali. Kaalien kanssa olen todella varautunut. Olen varma että niitä vaivaavat kaaliperhoset ja muut tuholaiset. Yritän siis perehtyä luonnonmukaiseen puutarhan hoitoon sekä luonnonmukaiseen viljelyyn. Otto lainasi mummilta Oman pihan terveydeksi nimisen kirjan. Kirja on osittain masentavaa luettavaa. Tuntuu hurjalta lukea 300 sivua esittelyä puutarhan tuholaisista. Ehkä asioiden tiedostaminen kuitenkin auttaa suhtautumaan tuholaisiin oikealla tavalla. Onneksi ei toivotuille vieraille löytyy usein vihollinen luonnosta. Jos tarjoaa toivotuille eläimille suojapaikkoja, voi olla että pääsee helpommalla.

14 huhtikuuta 2011

Peruna

Tässä kasvaa peruna
Olemme olleet huolimattomia kylvöjen merkinnöissä aina emme tiedä mikä kasvi on kyseessä. Välillä pieniä taimia on vaikea tunnistaa, jos ei muistakaan mitä astiaan on kylvetty. Lisäsimme kylvöastioihin kasvien nimiä.

Tilli

Tillin kasvatus voi olla haastavaa puuhaa. Haluan silti yrittää, sillä pidän sitä kauniina kasvina. Nyt näyttäisi kasvuun lähtevän kolme taimea. Kylvän sitä lisää, jotta saisin ainakin muutaman selviytymään.

Punajuurikas

Tässä saattaa kasvaa punajuurikasta. Täytyy myöntää että en ole varma asiasta. Nähtäväksi jää muistanko oikein. Teimme kuintekin nimikoinnin arvion perusteella.

13 huhtikuuta 2011

Oton puutarha

Oton puutarha on siirtynyt isompaan tilaan. Kylvö oli tehty astiaan, jossa juuristojen ei ollut mahdollista kehittyä kunnollisiksi. Siirsin taimet varovasti kasvamaan multapussiin.

Pistokkaita pensaista

Yritän saada pensaita lisättyä pistokkaista. Olen suojannut yhden hyllytason muovilla, jotta ilma pysyisi kosteana. Sumuttelen välillä muovin taakse ja odotan. Mustaherukka on kuulemma todennäköimpiä kasvuun lähtijöitä, samoin aronia. Karviaisen kanssa saa tehdä töitä. Punaherukkaa toivotaan kovasti. Se on Oton herkkua.

Parvekkeella






















Olemme iloisia parvekkeelle rakennetusta kasvihuoneesta. Juon nykyään aamukahvini mullan tuoksuisella parvekkeella linnunlaulua kuunnellen. Myös ilalla nukkumaan mennessä saamme kuunnella linnunlaulua. Tosin etäisesti kuuluu myös autotien ääni. Saimme aikaistettua kesää monilla viikoilla.

12 huhtikuuta 2011

Oton puutarha

 Oton puutarha on kauneimpia kuvattaviani. Pidän siitä että kaikki kasvit saavat tasavertaisen mahdollisuuden kasvaa.

11 huhtikuuta 2011

Palstalla









































Kävimme palstalla tänään. Näimme lokkeja, leskenlehtiä hämähäkkejä sekä kotilon. Palstalla oli vanha mansikkamaa. Revimme pois vanhoja mansikkakankaita ja kuuntelimme lintujen laulua. Unohdimme kotiin työhanskat, apumiehet, eväät ja lapion. Lähtiessä Otto ilmoitti aikovansa kieriä mudassa.

Viherminttu




Viherminttu näyttää viihtyvän hyvin ja vaikuttaa helppohoitoiselta. Emokasvi tarvitsisi jopa leikkaamista. Kuvan latvapistokkaalle pitää lisätä multaa että juuristo pääsee kehittymään kunnolla.

09 huhtikuuta 2011

Esikasvatus parvekkeella




















Parvekkeelle on rakennettu kasvihuone. Sisäkasvit sekä pienet taimet ovat siirtyneet kasvihuoneoloihin sinne. Kuiva sisäilma hankaloitti taimi kasvatusta, joten oli keksittävä parempi vaihtoehto. Rakensimme hallaharsosta ja pyykkipojista rakennelman parvekkeelle. Siellä ilma pysyy kosteampana. Myös yölämpö on alhaisempi kuin sisätiloissa. Mielenkiintoista nähdä mikä vaikutus tällä on taimiin. Viime yö oli ensimmäinen jonka taimet viettivät ulkona. Kaikki kasvit olivat onneksi hengissä aamulla. Sain ystävältäni lainaksi lämpömittarin. Se osoittautui tarpelliseksi tiedonlähteeksi. Lämpötila vaihtelee parvekkeella voimakkaasti. Pystyn nyt sijoittamaan kasveja nille edullisille kasvupaikoille. Esimerkiksi tomaatin muistelen olevan arka kylmälle. Se on nyt sijoitettu paikkaan, jossa tiedän lämpötilan pysyvän tarpeeksi korkeana.

Kiitos Pam lämpömittarin lainasta!

Basilikaa leivälle

Harvennetut taimet löytävät tiensä ruoka pöytään. Käytämme niitä keittojen päällä, leivällä tai missä tahansa mihin niitä keksii laittaa. Ihanaa satoa nyt jo.

Mansikka

Mansikoita

 


 



Kuukausimansikoita Otolle ja isille. Mansikoita saan lisättyä äitini pihalla kasvavista lajeista. Halusimme kuitenkin satoa jo tälle kesälle joten istutin kuukausimansikoita. Itäminen oli todella hidasta. Kuvassa oleva taimi on kuukausi sitten kylvetty. Olen pitänyt pieniä mansikan alkuja lisävalon alla, ettei niistä kasvaisi hentoja. mansikka taitaa silti olla vähän muita kasvilajejani heiveröisemmän näköinen.

07 huhtikuuta 2011

Basilika

Basilika
Basilikan taimet itivät todella helposti ja rinsaslukuisesti. Siemenpussin lupaukset itämisestä ylittyivät monin kertaisesti. En raaskinut harvennettaessa heittää loppuja basilikoja pois vaan annoin niiden jatkaa kasvamista multapussissa. Basilikaa harvennettaessa tuoksui miedosti ihana tuoksu.

06 huhtikuuta 2011

Peruna

Itäneestä luomuperunasta kasvanut taimi


 Vanhakansa taitaa sanoa että perunan kylvöt olisi hyvä tehdä 6.6. Ajattelin silti antaa kasville mahdollisuuden. Saan luotua lasitetulle parvekkeelle kohtuulliset kasvuolot. Joten kasvin ei tarvitse viettää liian pitkää aikaa kuivassa huoneilmassa. Sitä paitsi peruna on kaunis. Joten ei tarvitse ostaa leikkokukkia vaikka en saisikaan sitä selviytymään.

05 huhtikuuta 2011

Tomaatti ja Fenkoli

Tomaatti 4.4.2011
Fenkoli 4.4.2011


04 huhtikuuta 2011

Oton puutarha


Ruohosipulia ja Rucolaa?

Oton kasvimaalla kasvaa sulassa sovussa kaikkea. Siellä ei välitetä istutus syvyyksistä tai etäisyyksistä. Kastelusta kyllä pidetään huolta. Välillä liiankin hyvin. Oton puutarha opettaa meille mitä merkitystä on siemenpusseissa olevilla ohjeilla tai niiden huomiotta jättämisellä.

03 huhtikuuta 2011

Sitruunamelissa

Sitruunamelissa on kuulemma mehiläisten lempikasvi. En tiedä onko näin, mutta tarvitsen niiden apua pölytyksessä. Viime vuonna jouduin pölytellä lasitetulla parvekkeella kasvanutta kasvihuonekurkkua itse. Palstalla kuintenkin riittää työtä, joten paras tarjota mehiläisille hyvät olosuhteet tehdä työtä puolestani. Yrttien pitäisi houkutella palstalle myös perhosia. Niissä riittää katseltavaa otolle. Toivon kuitenkin etteivät perhosentoukat pistä poskeensa liikaa pikkutaimiani. Viime vuonna toukat tuhosivat persiljantaimet parvekkeelta. Onneksi ongelma ratkesi kun vein toukat pois parvekkeelta. Ottoa ei taida taimituhot haitata. Toukat saattavat olla paljon mielenkiintoisempia.

02 huhtikuuta 2011

Salaatti

Pienet salaatintaimet
Kylvin salaattia multapussiin tiheänä kylvönä. Tarkoitus on saada käyttöön oman maan salaattia mahdollisimman pian. Juttelin äitini kanssa lisävalon käytöstä tänään. Podemme kumpikin huonoa omaatuntoa lisävalosta ja säännöstelemme sitä minimiin. Äitini Ananassalviat olivat joutuneet kirvojen hyökkäyksen kohteeksi. Omat salaatintaimeni olivat venähtäneet honteloiksi. Siirsin heti salaatin parempiin valo-olosuhteisiin. Uudet taimet ovat jo paljon tanakampia kuin vähemmällä valolla kasvaneet lajitoverinsa. Päivisin etelän puoleinen lasitettu parveke on jo ihanan lämmin. Odotan kuitenkin salaattien voimistumista ennen kuin uskallan totutella niitä voimakkaaseen valoon.

01 huhtikuuta 2011

Kevät, tuletko jo?

Ei me haluta enää pitää toppahaalareita ja karvalakkeja.


 
 
 

 

Pinaatti


Pinaatti
 Pinaatti tuotti viime vuonna pettymyksen. Katsotaan mitä tapahtuu tänä vuonna. Syynä epäonnistumiseen saattaa olla liian myöhäinen kylvö. Muistelen kylväneeni pinaatin vasta kesäkuun alkupuolella. Satoa sain aika niukasti. Juhannuksen pitkä päivä saattoi häiritä pinaatin kasvua ja innostaa kukintaan. Onneksi villinä kasvava nokkonen korvasi pinaatin keittiössä. Nokkosesta saa valmistettua keiton, joka muistuttaa paljon pinaattikeittoa. Ja nokkosta kyllä riittää. Nokkonen ei kuitenkaan sovi kaikille. On syytä tuntea kasvin käyttötavat jos aikoo valmistaa sitä ruuaksi.
Share on Facebook