20 heinäkuuta 2013

Salaattisatoa

























Sain kerättyä huomisille vieraille korillisen salaattia palstalta. Olin jo ajatellut että sato jää olemattomaksi, kun jänis pistelee sitä poskeensa.
Meidän palstajänistä ei ole näkynyt muutamaan päivään, ja salaatit ovat ehtineet kasvaa. Toivottavasti jänikselle ei kuitenkaan ole käynyt hullusti. Ehkä se on vain siirtynyt muualle ruokailemaan.

Salviaa friteeraamme pannulla oliiviöljyssä. Salviamurskalla voi maustaa paahdettua ciabattaa, tai vaikka paistettuja perunoita. Erityisen hyvin se sopii kurpitsakeiton mausteeksi.

19 heinäkuuta 2013

Ukin viiniköynnös







































Viinirypäleet kypsyttävät valtavan määrän satoa isovanhempien pihalla pergolaan. Viime vuonna saimme maistella satoa rypäleistä, ja tämä vuosi näyttää olevan vielä satoisampi. Muutamassa vuodessa rypäleet ovat peittäneet  pergolan kauttaaltaan.
Pistokkaita rypäleestä on otettu runsain määrin. Ystävät ja tuttavat ovat innostuneet kasvattamaan rypäleitä myös.

14 heinäkuuta 2013

Meillä





























Violetit verbenat olivat kukassa nyt, myös rohtosalkoruusu, sekä malva kukkivat hennon vaaleanpuna valkoisin kukin. Verbena näyttää selviytyvän hyvin palstan paahteisissa olosuhteissa, se tuntuu olevan sitkeä kasvi. Näimme viikonloppuna saaristoretkellämme villejä verbena kasvustoja. Ne kasvoivat ulkosaaristossa kovassa auringon paahteessa ja tuulessa. Sen kasvattaminen palstalla ei siis luulisi olevan haaste.




muualla









Oton isovanhempien pihalla kasvaa kaikkea lautaselle sopivaa. Salaatit saamme poimia kasvimaalta ja perunat perunapellosta. Stina-mummin kasvattamat fenkolit olivat mahtavan suuria, juuri grilliin sopivia. Meidän kasvimaalla ei tänä vuonna kasvanut fenkolia. Keskityin munakoison ja latva-artisokan , sekä tomaattien esikasvatukseen. Energia ei yksinkertaisesti riittänyt kaiken taimettamiseen. Ensivuonna taidan laittaa fenkolia myös. Se tuntuu olevan helppo ja kaunis kasvatettava.

Mummin porkkanat taisivat olla edellsivuoden yksilöitä. Ne olivat innostuneet nyt kukkimaan. Palmukaalit viihtyivät punalatvan lomassa reunuskasvina, ja tomaatteja kasvoi siellä täällä ruukuissa.




12 heinäkuuta 2013

Mangoldi








































Muutamia viikkoja sitten kylvetyistä mangoldeista voi kerätä satoa jo nyt. Ne ovat itäneet hyvin ja saaneet toistaiseksi kasvaa rauhassa rusakoilta ja muilta tuholaisilta.

Mangoldien ympärillä kasvaa suuri piparminttu kasvusto, toivon sen harhauttavan tuholaisia. Piparmintun erittäin voimakas tuoksu saattaa harhauttaa eläimet pois mangoldien luota. Edellisen kerran yritin kasvattaa mangoldia palstalla toissa kesänä, silloin mangoldit joutuivat parempiin suihin rusakoiden toimesta. Tänä vuonna yritän harhauttaa eläimiä kasvattamallla mangoldia useammassa kohdassa, ja muiden kasvien lomassa. Ehkä meillekkin jää tänävuonna jotain syötävää.

Siskon mahtava piha, kadehdittavan suuret kesäkurpitsat ja mahtavat tomaatit.









































Siskolla on mahtava piha, Kadehdittavan suurikesäkurpitsa ja suuret tomaatit. Kesällä meidän parveke jää kakkoseksi kasvuolojen suhteen siskon pihalle. Siellä sopiva varjo hellii kasveja kasvamaan tuulessa ja pehmeässä valossa. Sisko on rakentanut ruokakasveille viljelylavan, jossa kasvattaa salaatit ja kesäkurpitsat.
Lavatarvikkeet saimme naapurilta, joka oli hylkäämässä vanhoja kuormalavoja roskiin. Niistä rakensimme pienellä vaivalla mahtavat olosuhteet ruokakasveille. Sisko leikkaa pihanurmea katteeksi kasveille. Se estää kosteutta haihtumasta maanpinnalta, ja toimii ravintona mullassa viihtyville lieroille.

Tomaatit parvekkeella 12.7.2013






































tomaatti tigerella 12.7.2013
 Parvekkeella kasvavat tomaatit ovat kasvaneet valtaviksi pensaiksi. Meillä näyttäisi kasvavan kolme tigerella tomaattia, kolme yellow pear shaped ja yksi san marzano tomaatti. Tomaatit näyttävät viihtyvän paahteisella parvekkeella hyvin. Ja satoakin näyttää tulevan valtavasti. Tänä vuonna tomaattien on pakko ehtiä kypsyttämään sato kun suuria vihreitä tomaatteja on jo pensaissa.

Viimevuonna saimme yhden ainoan tigerella tomaatin. Tänä vuonna kylvöt tehtiin ajoissa, ja tomaatit ovat kasvaneet hyvissä valo-olosuhteissa. Tomaatit taisivat unohtua yöksi ulos jo toukokuun puolessa välissä, mutta sadonkysyminen ei ole tuntunut häiriintyneen.

Kastelun tarve tuntuu oleva valtava erityisesti nyt sadonkypsymisen aikaan.  Emme voi lähteä maalle huolehtimatta että kasteu toimii. Viimeisen landereissun ajaksi siirsin tomaatit varjoon ja varmistin että siskolla on aikaa käydä tarkistamassa tomaattien kastelun tarvetta.

Tomaatti yellow pear shaped 12.7.2013
Siskon tomaatit, jotka kasvavat talon pohjoispuolella viljelylavassa ovat hyvinvoivan näköisiä ja paksurunkoisia. Ne ovat silti jäljessä sadon kypsyttämisessä. Meidän tomaateissa kypsyy runsaasti satoa, ja pölytyksestä taitavat huolehtia ampiaiset, jotka ovat tehneet pesänsä talon räystään alle.







Parvekkeella latva-artisokkaa







































 Latva-artisokka kasvaa sekaisin sitruunamelissan porkkanoiden ja ties minkä kasvien mitä valtavaan ruukkun on kylvetty. Latva-arktisokka saattaisi tykätä kuivemmasta kasvualustasta. Suuri ruukku pidättää hyvin kosteutta ja kastelun tarve ei ole ollut yhtä suurta kuin tomaateilla. Tomaatteja joudumme kastelemaan lähestulkoon joka päivä suurista kasvatusastioista huolimatta.

11 heinäkuuta 2013

Palstalla



Kävimme Oton kanssa palstalla, Vadelmissa oli jo kypsiä marjoja ja valkoiset mansikat jatkoivat sadon kysyttämistä. Valkoisen mansikan lajike on ollut todella satoisa ja helppo kasvatettava. Se säästyy eläinten aiheuttamilta tuhoilta värinsä vuoksi.

Salaatin hitaaseen kasvuun löytyi nyt syy. Kasvu ei suinkaan ole ollut hidasta, vaan kasvusto on kynitty rusakoiden toimesta maanrajaan saakka. Viime vuonna salaatit saivat kasvaa rauhassa palstalla. Tämän vuoden salaatit joudun kai jatkossakin noutamaan ruokakaupasta. Parvekkeella kun salaatit ovat liian kuumassa, lavaan kylvin muita lajeja. Ja palstalla näyttää olevan haasteellista salaatin ja rusakoiden suhteen.

Kesäkuussa kylvetyt härkäpavut ehtivät tehdä sadon myöhäisestä kylvöstä huolimatta. Ne olivat nyt kukassa. Härkäpapu kuuluu ulkonäkönsä puolesta lempikasveihini, se tuntuu selviävän monenlaisessa maaperässä, ja siihen eivät myöskään tunnu iskevän kasvitaudit.


20 kesäkuuta 2013

Palstalla







































Viimeiset kylvöt on tehty jää jään odottamaan taimien nousemista maasta. Taukopaikka on kitketty rikkaruohoista, ja katettu hiekalla. Äskettäin kylvetyt härkäpavut olivat nousseet maasta. Kylvöt olin tehnyt muutama viikko sitten. Kylvin myös ruiskaunokkia reunuspenkkiin jossa oli multalaikkuja.








































Mansikan sato kypsyy nyt. Toin tänään Otolle neljä kypsää mansikkaa jo. Maistuivat kuulemma hyvältä.



12 kesäkuuta 2013

Tomaattien pölytys

tomaateista olen poistanut varkaita vaikken nyt tiedäkkään onko kyseessä runko vai pensas tomaatit. Kylvöt menivät sekaisin, ja lajikkeet tigerella, san marzano ja yellow pear shaped kasvavat nyt sekaisin enkä enää tiedä mikä tomaateista kuuluu mihinkin lajikkeeseen. Toivottavasti kuitenkin saamme maistaa kaikkia kolmea lajiketta. 
Olen myös pohtinut lisäpölytyksen tarvetta. Korkealla parvekkeellamme pörrää kohtuullisen vähän pölyttäjiä vaikka olenkin pyrkinyt kasvattamaan parvekkeella myös kukkakasveja, jotka houkuttelisivat mehiläisiä parvekkeelle. Luulen joutuvani pölyttelemään tomaateja myös itse, jotta saisimme niistä satoa.

parvekkeella













Parvekkeella kasvatamme tänä vuonna tomaatit, maissin latva-artisokat sekä mausteyrtit, joita käytän keittiössä. Yrteistä suosikiksi on muodostunut talvikynteli. Se kasvaa melkein samaa tahtia kun käytämme sitä keittiössä. Talvikynteli on ainavihanta yrttikasvi, jonka makuun olen tykästynyt. Olin viime vuonna kuivattanut talvikynteliä maustekäyttöön, mutta varastot ehtivät loppua ennen uuden sadon kypsymistä.

Kokeilen tänä vuonna myös salaatin kylvöjä parvekkeelle. Epäilen kuitenkin parvekkeen olevan liian paahteinen salaatintaimille. Palstalle tein kylvöt rucolasta ja babyleaf nimisestä salaatista. Toivoinkin hiukan kylmempiä päiviä jottta kylvöt onnistuisivat. Onnekseni muutaman päivän sateet toivat viileämpiä ilmoja, ja siemenet olivat itäneet.

palstalla



Palstan muodot alkavat jo hahmottua, ja palstan hoito tuntuu kevyemmältä kuin aikaisempina vuosina. Monivuotiset yrtit ja marjapensaat ovat asettuneet ja juurtuneet maahan. Nykyiset palstatyöt koostuvat lähinnä katteen lisäämisestä, yksivuotisten viljelykasvien kylvöistä ja kompostihommista. Nykyään käyn jo toisinaan palstalla vain kuuntelemassa linnun laulua ja miettimässä. Aina ei enää tarvitse varautua suureen työurakkaan, jos ei tahdo.

Kohopenkkien reunustaminen on tuntunut viisaalta päätökseltä. Reunukset ehkäisevät mullan valumista alas poluille, ja kastelu on helpompaa. Tein vielä tänä vuonna rakennustyömaa jätteestä kaksi uutta kohopenkkiä yksivuotisten kasvien viljelyä varten.

11 kesäkuuta 2013

Napurin hommat



























Jo vuoden ovat siskoni ja ystäväni viljelleet meidän viereistä palstaamme. Kunnostus työt tällä palstalla onnistuvat huomattavasti nopeammin kuin meidän palstallamme, sillä siskoni sai palstan haltuun jo syksyllä jolloin maan parannustyöt olivat jo valmiina tehty kun viljelykausi keväällä alkoi. Siskoni harrastaa pääasiassa kateviljelyä mikä näyttä toimivan erinomaisesti. Maaperä on täynnä matoja, mikä on merkki maaperän hyvästä kunnosta. Huomasimme siskon kanssa miten mainiosti auton renkaat toimivat kompostina. Niistä saa käyttökelpoista multaa jo yhdessä vuodessa, sillä aurinko porottaa mustaan muoviin lämmittäen kompostia kunnolla. Pienellä kastelulla multa on kompostoitunut todella nopeasti. Ja mikään ei vedä vertoja kunnon kompostimullalle.




tomaatit kukkanupuilla








































Tomaatit tekevät jo kukkanuppuja. Epäilen joutuvani pölyttelemään kukkia itse koska, olen epäuskoinen hyönteisten löytävän viidennen kerroksen parvekkeellemme. Vaikkakin niitä pörräilee toisinaan täällä. Kukkakasvit kuten mirrinminttu ja suklaakosmos saavat houkutella pölyttäjiä parvekkeelle.

04 kesäkuuta 2013

Tulikellukka ja persiljaa








































Siskoni oli reissumme aikana huolehtinut kukien kastelusta. Parvekekasvit voivat mainiosti. Mitään ei ollut menetetty ja oli ihanaa huomata kasvien kasvaneen reissumme aikana. toin siskolle tuliaisiksi viljelylavaan kesäkurpitsan taimia. Matkanvarrella olleelta taimistolta ostimme itsellemme persiljaa, ja tulikellukan taimen.

Suurella parvekkeella on paljon tilaa keittiökasveille, joten itse esikasvattamiemme taimien lisäksi ostamme usein myös joitain lajeja taimistoilta. Överbyn puutarhakoulun myymälästä saa hyviä keittiökasvien taimia. Myös muhevaisella oli hyviä taimia peruskasvien taimia. jos kaipaa erikoisempia lajeja saa ruotsista zetas puutarhalta, ja rosendalin taimistoilta ihania erikoisempia kasvilajeja. Olemme usein kesällä tehneet risteilyn tukholmaan ystävien luokse. Vierailen silloin myös rosendalissa sekä vintervikin viljelypalsta-alueella. Kummassakin paikassa on mahtava kahvila, josta saa ihania keittoja, ja välipalaa. Toivoisin meille helsinkiin tälläisiä paikkoja myös.

Tuliaisia maalta



toimme landereissulta tuliaisina mirrinminttua rosmariinia sekä oreganoa. Oreganot ja mirrinmintut istutin samaan ruukkuun, sillä kumpikin kasvi on voimakaskasvuinen ja pystyy kasvamaan rinnakkain samassa ruukussa. Rosmariini pääsi ruukkuun pienen tuoksupelargonin kanssa. Kasvatan mielelläni parvekkeella monivuotisia perennoja, jotka pystyvät hyvällä tuurilla talvehtimaan suurissa ruukuissa. Monivuotiset perennat ovat usein yksivuotisia kesäkukkia kestävämpiä ja vähemmän jalostettuja. Mirrinmintut voin vielä kukinnan jälkeen leikata ja ne ehtivät kukkimaan loppukesästä uudelleen.

Reissun aikana tomaatin taimet olivat ehtineet venähtää valtaviksi, ja ne kukkivat pian. Onkohan meillä kuukauden päästä jo syötäviä tomaatteja?

09 toukokuuta 2013

taimia









Kasvit saavat vielä kasvaa sisätiloissa. Äitini oli ollut rohkea, ja istuttanut ulos latva-artisokat. Ne näyttivät voivan hyvin, ja olivat minun latva-artisokkiani suurempia. Tosin äitini kylvöt oli tehty aikaisemmin. Hän oli myös laittanut ulos fenkolit, jotka tosin olivat ehkä hiukan kärsineet hallaöistä. 

Sisällä kasvavia kasvejani suojaan paperisermeillä, näin liika auringon valo ei pääse kuivattamaan niitä. Toisinaan huomaan kasvien veltostuvan, jos ne ovat viettäneet tunti tolkulla suorassa paahteessa.

11 huhtikuuta 2013

Pikaruokaa







































Siskolta saadut parsakaalit näyttävät itäneen hyvin. Seuraavaksi täytyy selvittää koska näitä voi alkaa syödä. Leikkaan näista leivän päälle tai keittoihin kerralla sopivan määrän, ja loput saavat jatkaa kasvamista. Maku on voimakas kuten oletinkin.

Tälläiset pikaprojektit ovat ihana startti viljelykauteen. Malttamattominkin puutarhuri saa nopean onnistumisen kokemuksen ja ihanaa tuoretta vihreää luomuruokaa.  Tälläiset pika projektiti ovat tarpeellisia vaativien kasvien, kuten latva-artisokka ja munakoiso ohelle.  Munakoiso teki Viime vuonna kauniit kukat, mutta sato jäi saamatta. Tuskin jaksaisin harrastaa viljelyä jollei joukossa olisi kasveja, joiden kanssa on mahdotonta epäonnistua.

05 huhtikuuta 2013

Kasvun seuraamista





7.4 Tomaatintaimet ovat hyvässä kasvussa. Ne ovat tämän hetkisistä taimista nopeimpia kasvajia. Tänä vuonna viljelyssä on lajikkeet "tigerella", "san marzano" ja "yellow pear shaped". 

Basilikat tuntuvat näyttävän samalta päivästä toiseen. Lajike punainen luomu lajike "basil red"

Taimet on koulittu kukkamultaan jossa pitäisi olla riittävästi ravinteita turvaamaan taimien kasvu. Terhakkaimmilta näyttävät tällä hetkellä latva-artisokat jotka näyttävät olevan enemmin tukevan näköisiä kuin pitkiä. Lajike on "Purple globe".

Munakoisot ovat hitaimpia kasvajia. Niiden lajike on "listada di gandia". Niitä en vielä ole koulinut uuteen multaan. Ne saavat karvaa rypälelaatikossa pienessä mikroilmastossa. Suojaan kaikkia taimia paperiharsolla joka suodattaa kovimman valon pois. Olen huomannut taimien nuupahtavan jos ne saavat koko päivän suoraa auringon paistetta. 





01 huhtikuuta 2013




Tänään kylvettiin siskolta saatuja parsakaalin siemeniä. Nämä kylvöt on tarkoitettu syötäväksi pieninä taimina salaateissa tai keittojen päällä. Kylvöt tehtiin kohtalaisen tiiviiksi. Sekoitin suuren määrän siemeniä multaan ja peitin vielä kylvön multa kerroksella. Siemenet eivät ilmeisesti kuitenkaan saisi koskea toisiinsa, sillä silloine ne erittävät itämisen estävää ainetta. Näin olen kuullut puhuttavat. Enkä muista mistä tieto on peräisin. Noh nähätäväksi jää, miten nämä kylvöt onnistuvat, ja miltä nämä pienet taimet maistuvat. Odotan niiden olevan aika voimakkaan makuisia, koska kyseessä on parsakaalin taimet. Nähtäväksi jää.


























Tuoksupelargonit kuuluvat jokavuotisiin suosikkeihin. Yritän aina talvettaa niitä sisällällä mutta vähäisen valon ja korkeiden lämpötilojen vuoksi ne tarvitsevat lisävaloa. Onneksi äitini matkustaa joka kevät Rosendalin puutarhoille Tukholmaan, ja voin pyytä pienen taimen tuliaisiksi. Tänä vuonna sain kaksi pientä pelargonia Rosendalista. Toisessa on herkät vaalean kerman väriset kukinnot, ja toinen kukkii valkoisen ja punaisen värisin kukin.
Pelargonit sopivat parvekkeellemme mainiosti. Ne kestävät paahdetta ja nauttivat kokopäivän auringon paisteesta. Parvekkeellamme ei voi kasvattaa lajeja kuten tomaatti tai kurkku. Ne eivät yksinekertaisesti kestä kuumuutta joka etelän puoleiselle parvekkeellemme kesäpäivänä muodostuu.

31 maaliskuuta 2013

uusi parveke ja edellisvuoden munakoiso








Viimevuoden parhaat palat ja uusi parveke. Tämän vuoden voi aloittaa muistelemalla viime vuoden onnistumisia ja epäonnistumisia.

 Munakoiso teki kauniit kukat mutta kylmän kesän vuoksi ei saatu satoa. Aion tänä vuonna silti yrittää munakoison kasvatusta. Ehkä odotan lämpimämpää kesää.... Tämä lajike on violetin ja valkoisen raidallinen. Toivottavasti pääsemme maistamaan satoa. Uusi parveke on valtavan suuri ja valoisa. Sinne pitää valita lajikkeet jotka kestävät paahdetta. Niihin kuulu tuoksupelargonit jotka viihtyivät viimevuonna hyvin. Onnistumisiin kuului myös yrtit, kuten talvikynteli, minttu, timjami ja basilika. Tämän vuoden Basilika lajike on tumman violetti. Ajattelin kokeilla parvekkeella myös salkoruusun kasvatusta. Sekin on tumma kukkainen melkein violetti tai musta.

Viime vuoden satoa ja latva-artisokka





Latva-artisokka viihtyi palstalla hyvin. Saa nähdä talvehtiko? vai istutanko uudet taimet palstalle? Nykyään viljelemme myös viljelylaareissa. Viljelylaarit sijaitsevat lähempänä kotia, joten sinne voi istuttaa salaattia ja kasveja jotka on kiva noutaa ruokapöytään päivittäin.
Share on Facebook